Εnglish
Κυπριακή Δημοκρατία Παγκύπρια Αγροτική Έκθεση Παγκύπρια Αγροτική Έκθεση
Αναζήτηση: Αναζήτηση


Καλωσήλθατε στο Δικτυακό μας τόπο

Από 19-23 Οκτωβρίου, ανοικτή η 17η Παγκύπρια Αγροτική Έκθεση


Η Παγκύπρια Αγροτική Έκθεση έχει καθιερωθεί σαν ένας χρήσιμος θεσμός και διοργανώνεται με επιτυχία κάθε 2ο χρόνο ανελλιπώς από το 1978, τέσσερα χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή, στα πλαίσια της υπεράνθρωπης προσπάθειας για αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του γεωργικού τομέα που είχε υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Η εξειδικευμένη αυτή Έκθεση προβάλλει τις σύγχρονες επιτεύξεις στον ευρύτερο γεωργικό τομέα και παρουσιάζει ανάγλυφη την εικόνα της προόδου που επιτελείται στον τομέα της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου.Η 17η Παγκύπρια Αγροτική Έκθεση διοργανώνεται από τις 19-23 Οκτωβρίου, 2011, στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.Οι κυριότεροι στόχοι της Έκθεσης

Οι κυριότεροι στόχοι της Έκθεσης είναι η ενημέρωση των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και του κοινού γενικότερα, πάνω στις σύγχρονες επιτεύξεις και εξελίξεις της γεωπονικής επιστήμης, στις νέες εφαρμογές της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας, καθώς και η ενημέρωσή τους για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Πέραν τούτων, άλλος σημαντικός στόχος της Έκθεσης είναι η προώθηση του εμπορίου τόσο των πρωτογενών και των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, όσο και των μέσων και εφοδίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

Εξίσου σημαντικό στόχο της Έκθεσης αποτελεί η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τις επιτεύξεις και εξελίξεις στις διαδικασίες της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η βιολογική γεωργία, η ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών κ.ά.

Επίσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για τις υπαλλακτικές/συμπληρωματικές ευκαιρίες απασχόλησης και εξασφάλισης εισοδήματος, όπως ο αγροτουρισμός, η δασική αναψυχή, οι χειροτεχνίες και τα παραδοσιακά παρασκευάσματα.


Το όφελος για τους επισκέπτες

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Παράλληλα, θα μπορούν να δουν και να ενημερωθούν για γεωργικά και κτηνοτροφικά μηχανήματα και εργαλεία, για γεωργικά προϊόντα, σπόρους, άνθη, εξοπλισμό κήπου και θερμοκηπίων, τρόφιμα και ποτά, είδη λαϊκής τέχνης κ.ά.

Επίσης, η ΄Εκθεση φιλοξενεί δύο εξειδικευμένες Εκθέσεις, την Ανθοκομική ΄Εκθεση όπου μεγάλος αριθμός Ανθοκαλλιεργητών εκθέτουν σε ξεχωριστά περίπτερα μια μεγάλη ποικιλία ανθοκομικών προϊόντων που παράγονται στην Κύπρο, καθώς και την ΄Εκθεση φωτογραφίας των Νέων Γεωργών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης( CEJA).

Στην Ανθοκομική ΄Εκθεση διοργανώνεται για πρώτη φορά επίδειξη ανθοδετικής σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ανθοκαλλιεργητών και τον Σύνδεσμο Ανθοπωλών Λεμεσού.

Επίσης για πρώτη φορά διοργανώνεται ο πρώτος διαγωνισμός οργανολη-πτικής αξιολόγησης ελαιολάδων με δείγματα λαδιού από όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Κύπρου. Ο διαγωνισμός αυτός καθώς και άλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το σκοπό αυτό έχουν ως στόχο την προβολή του ελαιολάδου στους επισκέπτες της έκθεσης.

Ο επισκέπτης θα έχει επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί τη θεματική ενότητα της παραδοσιακής σιταροκαλλιέργειας, όπου θα μπορεί να δει πως καλλιεργούταν στα παλιά χρόνια το σιτάρι, τον θερισμό με τα παραδοσιακά δρεπάνια, το αλώνισμα με τη βουκάνη, το παρανέμισμα με το φερνάτζιν κ.ά Επιπλέον, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει από κοντά την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων που έχουν σαν βάση το αλεύρι ή άλλα παράγωγα του σιταριού όπως πουρέκκια, λοκμάδες, τραχανά και άλλα.
Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη 19/10/2011: 18:00 – 22:30
Πέμπτη - Κυριακή 20- 23/10/2011: 10:00 – 13:00 και από τις 17:30 - 22:30

Υ.Γ.Φ.Π.&Π
Τμήμα Γεωργίας

Καλύτερη απεικόνιση με Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+